Commando-overdracht Bronbeek
Door: Theo Ragas
Blijf op de hoogte en volg Co Hartman
26 April 2018 | Nederland, Arnhem
Maar dit keer ging het iets anders, er vond namelijk een commando-overdracht plaats op de dag ervoor. En er was een verzoek gedaan aan het bestuur van onze commandovereniging om met een beperkt aantal leden hierbij aanwezig te willen zijn.
De tot dan toe commandant KTOMM Bronbeek, kolonel M.C.Dulfer ging, na iets meer dan vijf jaar het commando gevoerd te hebben, met leeftijdsontslag en droeg het commando over aan de kolonel der infanterie Karel G.J. Dreumel.
We waren rond 13.00 uur ter plaatse met een 11-tal commando’s, waaronder 2 leden van Midden Nederland. Natuurlijk was er eerst tijd voor een bakje koffie met wat lekkers, waarna we rond 13.30 uur naar het veld werden gedirigeerd om onze plaats in te nemen tussen de andere genodigden waaronder de wapenbroeders en een groep oud-strijders van de Vereniging Nederlands Nieuw Guinea onder aanvoering van een oud commando en tevens waren er twee pelotons van het regiment van Heutsz aanwezig. De nieuwe commandant komt namelijk van Regiment van Heutz.
Verder was er natuurlijk nog ook een brede afvaardiging van speciale genodigden en de families van de scheidende en komende commandant aanwezig en zochten hun plaats op de daarvoor voor hun bestemde plaats.
Na wat geoefend te hebben in exercitie kon om 14.00 uur de plechtigheid starten. Gelukkig werkte het zonnetje op het juiste moment mee zodat het een zonnig geheel werd. Nadat het koninklijk besluit was voorgelezen, waarin het besluit stond van deze commando-overdracht, hield kolonel Dulfer op een stijlvolle en humoristische manier zijn laatste toespraak als commandant Bronbeek en wenste Kolonel Dreumel alle goeds toe in zijn nieuwe baan. Hij nam daar ruim de tijd voor zodat bij menigeen van ons de spieren goed belast werden. Gelukkig deed de nieuwe commandant dat iets beter en was na vijf minuten klaar met zijn speech.
Hierna werden we uitgenodigd om even lekker een glaasje te drinken en wat bij te praten met wat oud bekenden waarna men de auto’s opzocht om weer huiswaarts te keren.